Is gezond altijd slank?

Is gezond altijd slank?

Vaak denken mensen dat als je gewichtsconsultant bent, je doel is mensen te helpen aan een strak lijf naar de voorbeelden in onze media.

Ik niet, want ik geloof niet dat een heel leven op dieet gezond is. Al vanaf de start van mijn opleiding voor voedingscoach vind ik gewicht minder interessant. Ik ben geïnteresseerd in de mens en de invloed van voeding op hoe jij je voelt. Als kind verwonderde ik me over de invloed van kruiden… ga je werkelijk hallucineren van teveel nootmuskaat.. desinfecteert een kop saliethee werkelijk mijn keel? Bij kruiden hebben kleine hoeveelheden vaak direct opmerkbaar veel effect op lichaam en geest. Hoe zit dat dan met wat we dagelijks eten? Daarover leer ik elke dag.

Gezondheid en gewicht gaan soms samen, maar iemand met maat 38 en een BMI van 22 is niet altijd gezond en iemand met maat 42 en een BMI van 27 is niet altijd ongezond. We vinden het normaal dat de ene mens schoenmaat 37 heeft en een ander maat 42. Waarom is het dan niet normaal als we qua kledingmaat en bouw verschillen? Vrouwen kunnen niet allemaal maatje 36-38 hebben en 1.70 m lang zijn.

Trots op jezelf

Ik heb al zoveel mooie volslanke mensen gezien in mijn praktijk. Nog belangrijker schoonheid zit van binnen. Wat mooi wordt gevonden is cultuur en persoonlijke smaak.

Gewicht wordt veel te belangrijk gevonden. Laatst ontmoette ik een hele sportieve vrouw. Volgens haar vriendinnen was ze 3-4 kilo te zwaar.  Hun advies was op dieet te gaan. Ik keek naar haar en kon het me niet voorstellen dat een dieet nodig zou zijn. Ze heeft zich gewogen in mijn praktijk en ze bleek een hoog spierpercentage te hebben. Spieren zijn zwaarder dan vet. Eigenlijk had ze zelfs een te laag vetpercentage…. Ze kreeg een heel ander advies dan ze had verwacht. Zo misleidend kan gewicht zijn.

Goed zoals je bent

Soms is het nodig mijn leefstijl te verbeteren.
Soms ben ik wat te zwaar voor mijn gezondheid dan is het tijd om er aan te werken..
Soms ben ik niet fit dan is het tijd om daaraan te werken..
Soms ben ik uit balans dan is het tijd om daaraan te werken..

Zo is het nu tijd om meer te gaan sporten en af te vallen. Ik hanteer voor mezelf en mijn klanten de 80-20 regel. Het gaat niet om wat je af en toe doet, maar om wat je meestal doet..

Ook jou gun ik dat gevoel dat je goed bezig bent, dat het ook wel eens minder goed mag, dat jij je fit(ter) voelt en tevreden bent met je lichaam. Uitgangspunt is wie jij bent, wat jij kan. Zoals Lenette van Dongen zegt ” Doe wat je kan, doe dat met plezier… en de rest … ”

Gabie Kusters
voedingscoach bij Wijs met Eten