Liever gezond dan maatje 36

Liever gezond dan maatje 36

Gezondheid gaat boven slank

Vaak denken mensen dat als je gewichtsconsultant bent, je doel is mensen te helpen aan een strak lijf naar de voorbeelden in onze maatschappij ofwel cultuur. Bijna al mijn collega’s hebben maatje 36-38..

Ik niet, want ik geloof niet dat een heel leven op dieet gezond is. Al vanaf de start van mijn opleiding voor voedingscoach vind ik gewicht minder interessant. Ik ben geïnteresseerd in de mens en de invloed van voeding op hoe jij je voelt. Als kind verwonderde ik me over de invloed van kruiden… ga je werkelijk hallucineren van teveel nootmuskaat.. desinfecteert een kop saliethee werkelijk mijn keel? Bij kruiden hebben kleine hoeveelheden vaak direct opmerkbaar veel effect op lichaam en geest. Hoe zit dat dan met wat we dagelijks eten? Daarover leer ik elke dag.

Gezondheid en gewicht gaan soms samen, maar iemand met maat 38 en een BMI van 22 is niet altijd gezond en iemand met maat 42 en een BMI van 27 is niet altijd ongezond. We vinden het normaal dat de ene mens schoenmaat 37 heeft en een ander maat 42. Waarom is het dan niet normaal als we qua kledingmaat en bouw verschillen? Vrouwen kunnen niet allemaal maatje 36-38 hebben en 1.70 m lang zijn.

Trots op jezelf

Schoonheid komt van binnen, maar ik heb al zoveel mooie volslanke mensen gezien in mijn praktijk. Wat mooi wordt gevonden is cultuur en persoonlijke smaak. Mijn moeder was altijd ontevreden over haar gewicht en haar lichaamsbouw.. Ik vond haar als kind een mooie vrouw en aan aandacht van mannen had ze geen gebrek. Ik heb me voorgenomen trots op mezelf te zijn en dat ben ik nog steeds..

Soms ben ik wat te zwaar voor mijn gezondheid dan is het tijd om er aan te werken..
Soms ben ik niet fit dan is het tijd om daaraan te werken..
Soms ben ik uit balans dan is het tijd om daaraan te werken..

Gewicht is maar 1 getal en zegt niet alles

Gewicht wordt veel te belangrijk gevonden. Laatst ontmoette ik een hele sportieve vrouw. Volgens haar vriendinnen was ze 3-4 kilo te zwaar.. en hun advies was op dieet te gaan. Ik keek naar haar en kon het me niet voorstellen dat een dieet nodig zou zijn. Ze heeft zich gewogen in mijn praktijk en ze bleek een hoog spierpercentage te hebben. Spieren zijn zwaarder dan vet. Eigenlijk had ze zelfs een te laag vetpercentage…. Ze kreeg een heel ander advies dan ze had verwacht. Zo misleidend kan gewicht zijn.

Is gezond eten de sleutel om gezond oud te worden?

Gezond eten, eten wat bij je past draagt bij om gezond oud te worden. Alleen gezond eten is niet voldoende. Je hebt ook genoeg beweging, ontspanning en een positieve mindset nodig.. en geluk met je genen.  Je leef- en werkomgeving heeft ook invloed. Om gezond oud te worden gaat het niet om een gezonde Eetstijl, maar om een gezonde Leefstijl.

Als gezond eten stress geeft, omdat je het te goed wil doen, in sociale situaties niet meer uit de voeten kan, je kilometers moet rijden voor jouw ideale voeding, je onder stress staat te koken dan span je het paard achter de wagen. Stress is de grootste boosdoener van ziekten… stress ondermijnt je immuunsysteem.

In mijn praktijk kijk ik naar praktische haalbaarheid. Hetzelfde gaat op voor smaak.. geniet je van eten dan heeft dat een positief effect op je brein. Als voeding smaakt als medicijn dan heeft dat een negatief effect op je brein. Vies eten kan zelfs stress geven. Natuurlijk heb je soms voedingstoffen nodig, die minder lekker smaken en zijn niet alle verleidingen verstandig. Ook hier gaat het om balans en nog meer om bewuste keuzes maken. Wat heb jij nodig om lekker in je vel (komen) te zitten?

Ik ga op zoek naar dat eten wat gezond is, wat jij nodig hebt en waar je van geniet, maar ook naar hoe je verleidingen kan weerstaan.

Plezier in een gezonde leefstijl vind ik belangrijk.. geen keurslijf,  wel realistische doelen.
Lekker in je vel en (preventieve) gezondheid staan bij Wijs met Eten centraal.

Plezier in eten met allergie of dieet

Genieten en koken van eten met een allergie of dieetvoorschriften van de arts kan een hele uitdaging zijn. Graag inspireer ik mensen om ondanks de beperkingen lekker te eten en te koken. Ik denk graag mee, experimenteer met recepten en ga samen op ontdekkingsreis binnen de mogelijkheden, die er zijn. Meerdere klanten hebben weer plezier in eten na een lange tijd het er maar mee te doen.

Stress en voeding

Stress is een hoofdstuk apart… hoe hiermee om te gaan.. wat juist wel en niet te eten. Daarvoor geef ik advies op maat en workshops. Stress hoort bij het leven, maar je kunt zelf meer doen dan je mischien denkt.. om het te voorkomen, maar vooral ook om ermee om te gaan. Wist je dat wat je eet ook invloed heeft op stress?

Goed zoals je bent

Ik ben gelukkig met mijn maat 38-40, ik straal en ik geniet.. soms is het nodig mijn leefstijl te verbeteren. Zo is het nu tijd om meer te gaan sporten.. Ik geniet van kikkererwten, hennepzaadjes, eet veel groenten, maar drink op zijn tijd ook een wijntje, ik trakteer mezelf graag op suikervrije taart, maar doe soms ook mee met suikerrijke taart (alleen als die echt lekker is of met heel veel liefde gemaakt). Ik hanteer voor mezelf en mijn klanten de 80-20 regel. Het gaat niet om wat je af en toe doet, maar om wat je meestal doet..

Ook jou gun ik dat gevoel dat je goed bezig bent, dat het ook wel eens minder goed mag, dat jij je fit(ter) voelt en tevreden bent met je lichaam. Uitgangspunt is wie jij bent, wat jij kan. Zoals Lenette van Dongen zegt ” Doe wat je kan, doe dat met plezier… en de rest … ”

Gezonde leefstijl helpt om doel(en) te bereiken

In mijn praktijk heb ik klanten mogen coachen met als resultaat

 • te mogen stoppen met medicijnen,
 • medicijngebruik te voorkomen,
 • een natuurlijk gezond gewicht,
 • meer energie,
 • minder vage klachten zoals hoofdpijn,
 • meer zelfvertrouwen,
 • meer plezier in koken,
 • meer genieten van gezond eten,
 • beter verleidingen kunnen weerstaan,
 • bewuster keuzes maken niet alleen voor eten, maar in het leven,
 • meer hormoonbalans (met name bij vrouwen in de overgang),
 • genieten van gezond en lekker eten met een dieet of allergie,
 • lagere cholesterol,
 • gestabiliseerde bloedsuikerspiegel,
 • meer (plezier in) beweging en ontspanning
 • positievere mindset
 • minder gewrichtsklachten
 • minder ontstekingen
 • er stralend uitzien

KENNIS & INSPIRATIE VOOR EEN GEZONDERE LEEFSTIJL

Waar ik achter gekomen ben is dat er geen 1 waarheid bestaat. Geen enkel dieet, voedingsprogramma, filosofie of geloof is goed voor iedereen. Er is wel basiskennis. Zo weet iedereen dat teveel suiker ongezond is en je er dik van wordt. Belangrijk is de basis te kennen en te ontdekken wat bij jou past. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook sociaal en binnen jouw cultuur, volgens jouw normen en waarden. Voeding en jou leefwijze heeft invloed op hoe jij je voelt en beweegt in je sociale netwerk.

Ik geloof dat het beste is als jij net als ik je eigen voedingsgoeroe wordt. Ik ben overtuigd dat voeding een vak op school zou moeten zijn. Toch heb ik een basisprogramma ontwikkeld met 5 stappen om gezonder te leven. Met de kennis en inspiratie in dit programma hoop ik dat jij bewuster keuzes kan maken voor een gezonder leven dat bij je past, waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt.

Doe je mee met de challenge om op je eigen manier gezonder te leven?

Lieve groet,

Gabie Kusters
Jouw voedingscoach