Mosterdsoep met een vleugje Vlieland!

Mosterdsoep met een vleugje Vlieland!

Mag ik proeven?

Vorig jaar zomer bestelde ik op Vlieland mosterdsoep met spekjes. Mag ik proeven zei mijn dochter? natuurlijk en weg was mijn soep. Dit jaar zaten we bij hetzelfde restaurant en vroeg ze of ik weer mosterdsoep wou bestellen, om te delen. En ja hoor, ik bestelde mosterdsoep en was blij met die ene lepel, die overbleef.

Als wij mosterdsoep zo lekker vinden dan wordt het echt tijd om deze zelf te gaan maken. Vandaag probeer ik te herstellen van een griep en heb zin in… mosterdsoep.

Wat ruikt het lekker!

Toevallig ligt er knolselderij en prei en volgens mij combineert dat uitstekend. Voor het Vlielandse gevoel staat er cranberry-mosterd in de koelkast. Je kunt deze soep natuurlijk ook van een andere goede mosterd maken.

“Wat ruikt het lekker!” hoor ik mijn dochter al zeggen. Als het nu maar niet tegenvalt. Aan tafel schenk ik de soep in dan vraagt ze ” mama, heb je wel spekjes?” Nee, die ben ik vergeten, maar lieverd, die kunnen nog gebakken worden.

Het eerste halve kopje gaat zonder spekjes naar binnen en het tweede kopje met veel spekjes. En dan zegt mijn dochter: “Mama, het is zo lekker, nou lust ik straks de soep van het restaurant niet meer.”

Heerlijk zo’n compliment. Reden om het recept snel met jullie te delen. Zelf heb ik geen spekjes, maar zongedroogde tomaatjes door de soep gedaan, dat was smullen.

Nu even slapen en dan ben ik hopelijk snel weer helemaal beter.

Ingrediënten

1 kleine knolselderij
10 cm prei
1 grote teen knoflook
1 volle eetlepel goede mosterd (Ik gebruikte cranberry-mosterd van Vlieland)
bouillon voor 1 liter soep
roomboter of olijfolie om in te bakken
gebakken spekjes of zongedroogde tomaatjes

Bereiding

Schil de selderij en was hem goed schoon. Snijd het witte vruchtvlees in blokjes. Was en snijd de prei fijn. Snipper de knoflook. Smoor in olie of boter de knolselderij en de prei, voeg de knoflook toe en laat even mee smoren, voeg de mosterd toe en roer goed door. Giet dan 1 liter water erbij en de bouillon. Laat ca tien minuten koken tot de selderij zacht is. Blender de soep.

Voeg voor het opdienen gebakken spekjes of stukjes zongedroogde tomaat naar smaak toe.